26.07.2023

İngiltere Türkiye’deki Yeni Yüksek Hızlı Elektrikli Demir Yolu İçin 781 Milyon Avro Finansman Sağlayacak

Birleşik Krallık hükûmetinin ihracat kredisi kuruluşu olan Birleşik Krallık İhracat Finansmanı Dairesi (UKEF), 286 km'lik yüksek hızlı elektrikli demir yolu inşaatını desteklemek için Avrupa'nın en büyük on inşaat şirketinden biri olan Rönesans Holding'e 781 milyon Avro'luk kredi finansmanı sağlayacak. UKEF, bu anlaşmayı yapmak üzere krediyi sağlayan J.P. Morgan, ING Bank ve BNP Paribas'ın yanı sıra reasürans sağlayan İtalyan ve Avusturyalı ihracat kredisi kuruluşları SACE ve OeKB ile ortaklaşa çalıştı.

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak şunları söyledi: “UKEF, J.P. Morgan, ING ve BNP ile yaptığımız, Türkiye'de yüksek hızlı demir yolu projesi ve demir yolu hatlarının inşasında dönüm noktası sağlayacak bu anlaşmadan dolayı çok m​utluyuz."

Birleşik Krallık İhracat Bakanı Lord Offord şunları kaydetti: “Birleşik Krallık-Türkiye ticaret ilişkileri giderek daha çok güçleniyor. Geçen yıl Birleşik Krallık'ın Türkiye'ye ihracatı 8,5 milyar Sterlin'e ulaştı ve bu hafta ülkelerimiz arasındaki ihracat ve ithalatı daha da artıracak güncellenmiş serbest ticaret anlaşması planlarımızı duyurduk."

Türkiye'nin en büyük ikinci konteyner limanı olan Mersin ile Adana, Osmaniye ve Gaziantep de dahil olmak üzere 241,4 km uzaklıktaki iç şehirler arasında daha düşük emisyonlu bir ulaşım bağlantısı sunacak olan demir yolunun, karbondioksit eşdeğeri (CO2e) emisyonları yılda 150.000 tonun üzerinde azaltması bekleniyor. UKEF'in verdiği destek, Birleşik Krallık'taki demir yolu sektörü tedarikçileri için milyonlarca sterlin değerinde ihracat sözleşmesi fırsatları oluşturmanın yanı sıra, her iki ülkedeki altyapı, mühendislik ve proje yönetimi sektörlerinin geliştirilmesine de katkı sağlayacak.
" src=
Birleşik Krallık İhracat Finansmanı Dairesi; Rönesans Holding; Türkiye; Demir Yolu; Yatırım