4.12.2023

Türkiye Ekonomisi 2023 Yılının Üçüncü Çeyreğinde Yüzde 5,9 Büyüdü

​Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH), 2023'ün üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 5,9 oranında önemli bir artış göstererek, ülkeyi bu dönemde dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi haline getirdi.

Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) elde edilen veriler, ülkenin GSYİH'sinin Temmuz-Eylül döneminde cari fiyatlarla yüzde 79,8 oranında artarak 295.8 milyar ABD dolarına ulaştığını ortaya koydu.
 
Türkiye ekonomisi yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 oranında büyüdü.

Türkiye'nin GSYİH'si ilk iki çeyrekte sırasıyla yüzde 3,9'dan yüzde 4'e ve yüzde 3,8'den yüzde 3,9'a yapılan revizyonlarla büyümeye devam ediyor.

İnşaat sektörü yüzde 8,1 oranındaki artışla ekonomiye öncülük ederken, onu yüzde 5,7'lik artışla sanayi sektörü ve yüzde 5,1'lik artışla finans ve sigorta sektörü takip etti.

Aynı dönemde hizmet faaliyetlerinde kaydedilen yüzde 4,3'lük, hemen ardından kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetlerinde 3,6'lık ve gayrimenkul faaliyetlerinde kaydedilen yüzde 2,7'lik artışlarla bu alanlarda da olumlu yükseliş meydana geldi.

Ayrıca bu yıl tarım sektöründe, Türkiye'nin güneydoğusunda yaşanan yıkıcı depremlerin etkisiyle yüzde 0,3 oranında küçük bir büyüme kaydedildi.
" src=
Türkiye; GSYİH; TürkStat