13.04.2023

Türkiye'nin İlk Yerli Dünya Gözlem Uydusu Uzaya Fırlatıldı

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Nisan'da ODTÜ Yerleşkesi'ndeki TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde, Türkiye'nin ilk metre altı çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaya fırlatılma törenine katıldı. İMECE, bir sonraki gün Space X-Falcon 9 roketi ile Kaliforniya, ABD'deki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uzay araştırmalarında yeni bir çağı başlatmak için üç yıl önce Türkiye Uzay Ajansını kurduğunu gururla hatırlattı. Cumhurbaşkanı şunları vurguladı: “Kendi uydularımızı geliştirmekten, ay yüzeyine araç göndermeye, Uluslararası Uzay İstasyonuna bir Türk vatandaşını göndermeye kadar her disiplinde ülkemizi hak ettiği seviyeye çıkarmak için gerekli adımları şimdiden attık."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yörüngeye yerleştirdiğimiz sekiz haberleşme uydusundan üçü görevini başarıyla tamamladı. Kalan beş haberleşme uydusu ise ülkemiz için aktif olarak hizmet vermektedir. Türkiye Yüzyılı'nın habercisi olarak ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü İMECE uydusunu gururla uzaya gönderiyoruz. Uydu için gereken tüm alt sistemleri tasarladık, ürettik, monte ettik, entegre ettik ve test ettik." diyerek sözlerine devam etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, ülkeyi küresel teknoloji liginde en üst basamağa çıkarmayı hedefleyen milli teknoloji inisiyatifinin meyvelerini toplamaya başladığının altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti: “2009'da 245 milyar ABD doları olan küresel uzay ekonomisi, 2021'de 469 milyar ABD dolarına ulaştı. Bu rakam her geçen gün yükseliyor. Türkiye'de sürekli vites yükseltiyoruz. Son 20 yılda yapılan yatırımların yanı sıra milli uzay programımızı duyurarak hedeflerimize doğru hızlı adımlar atmaya başladık." Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin alanında uzman mühendisleri, güçlü sanayi kapasitesi, sayısı her geçen gün artan erken aşama şirketleri ve yetenekli bilim insanlarıyla sağlam bir art alana sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Bu uydu; savunma havacılığı, afet yönetimi, çevre, şehircilik, tarım ve ormancılık sektörlerine hizmet verecek. Türkiye, İMECE'nin ürettiği çıktıları ihraç edebilecek.


" src=
IMECE; Türkiye; uzay; Recep Tayyip Erdoğan; TÜBİTAK