16.10.2023

UNCTAD, Sürdürülebilir Enerji Yatırımını Teşvik Etmede Mükemmellik İçin Yatırım Ofisini Ödüllendirdi

​Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Yatırım Ofisi’nin enerjide sürdürülebilir yatırımı teşvik etme çabalarını 2023 yılında “Enerjisa RES-II” projesi için mükemmellik ödülüyle ödüllendirdi.

Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç, 16 Ekim’de Abu Dabi’de düzenlenen Dünya Yatırım Forumu Gala Yemeği ve Ödül Töreni’nde, Enerji Dönüşümünde Yatırımın Teşvikinde Mükemmellik Ödülü’nü aldı.

Yatırım Ofisi’nin kazanan projesi Enerjisa Üretim A.Ş.’nin Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı-II (RES-II) kapsamındaki rüzgar santralleri oldu. Değerinin 1,2 milyar ABD dolarına ulaşması öngörülen yatırım, tamamlandığında Türkiye ekonomisine 1 milyar ABD doları katkı sağlayacak ve 1.000 kişiye doğrudan istihdam yaratacak.

Ödüle ilişkin değerlendirmede bulunan Kılınç, “Yatırım Ofisi’nin dünya çapında kullanılabilecek sürdürülebilir enerji yatırımı için bir model oluşturma çabalarının sonucu olarak UNCTAD’dan bu prestijli ödülü almaktan onur duyuyoruz. RES modeli, kamu-özel sektör ortaklıklarının yenilenebilir enerji inovasyonunu nasıl teşvik edebileceğini, yeni ekonomik fırsatlar yaratabileceğini ve daha yeşil bir ekonomiye geçişi desteklerken aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını nasıl karşılayabileceğini gösteriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyoner liderliğinde, ‘Türkiye Yüzyılı’nı yatırım yüzyılı yapmak için teknoloji ağırlıklı, sürdürülebilir ve çevre dostu yatırımları desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

Türkiye’de yerli yenilenebilir enerji üretimini ve ekipman üretimini artırmak amacıyla tasarlanan RES, 3.000 MW güneş enerjisi kapasitesi ve fotovoltaik (PV) üretim tesislerine ek olarak 2.850 MW’lık rüzgar enerjisi kaynak programını kapsayan bir yenilenebilir enerji yatırım modelidir. Alman rüzgar türbini üreticisi ENERCON ve E.ON ile Sabancı Holding’in ortak girişimi olan Türk yenilenebilir enerji yatırımcısı Enerjisa Üretim A.Ş., 2019 yılında yapılan RES II ihalesinde her iki tarafın da 500 MW için sorumlu olduğu toplam 1.000 MW rüzgar enerjisi kapasitesi teklifini kazandı.

Kazanan yenilenebilir enerji projesi, karbondan arındırma, yenilenebilir enerji katkısı, enerji verimliliği ve döngüsel ekonomiyle ilgili zorlukların ele alınması açısından UNCTAD’ın Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar) ile tamamen uyumludur ve başlangıcından bu yana Yatırım Ofisi tarafından desteklenmektedir.
Proje, Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyeli en yüksek bölgelerinde yer almakta olup rüzgar santralleri Çanakkale (250 MW), Balıkesir (250 MW), Aydın (250 MW) ve Muğla’da (250 MW) inşa edilmektedir.

UNCTAD, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansları (IPA’lar) tarafından yaygınlaştırılmasını düzenli olarak izlemekte ve periyodik anketler yürütmektedir. UNCTAD, araştırmalarına ve bu anketlere dayanarak, IPA’ları ve özel sektörü Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda çalışmaya teşvik etmek için 2002 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Yatırım Teşvik Ödülleri vererek IPA’ların başarılarını takdir etmektedir.

UNCTAD’ın ev sahipliği yaptığı Dünya Yatırım Forumu (WIF), her iki yılda bir dünya çapında 160 ülkeden 6.000’den fazla yatırım paydaşını bir araya getiriyor. İlk kez 2008’de düzenlenen forumun 8. oturumu, 16-20 Ekim 2023’te Abu Dabi’de düzenlendi.
" src=
UNCTAD; awards; energy; renewable; sustainability